Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home/insart/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/insart/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601
  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07

Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investește în Oameni.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Ia romaneasca

La data de 24 iunie 2013 a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internaţională a Iei Româneşti. Cu ocazia acestei zile au avut loc 143 de evenimente, pe 6 continente, în 48 de ţări, în 109 localităţi. Pagina de Facebook “La Blouse Roumaine” are peste 100 000 de aprecieri pozitive.

image001

Sursa: Folkwear Society, Tânără în Londra sărbătorind Ziua naţională a iei româneşti

 

În ultimii ani mai preponderent, dar şi în anii anteriori, ia românească a devenit foarte populară, atât în ţară, cât şi la nivel internaţional. Curentul tot mai vizibil de întoarcere la natură şi la tradiţie a promovat această formă vestimentară care a fost preluată de mari designeri vestimentari.

 

De altfel, ia românească este cunoscută în moda de la nivel internaţional încă din 1981, când designerul Yves Saint Laurent a creat  o întreagă colecţie intitulată “La Blouse Roumaine” ca omagiu pictorului francez Matisse, care era fascinat de portul românesc.

image003

Sursa: Vogue, Prezentare creaţie Yves Saint Laurent inspirată de ia românească